Bedrijf overnemen

Een bedrijf overnemen: een intensief en uitgebreid proces

Er kunnen meerdere reden zijn waarom u een bedrijf wilt overnemen. Bijvoorbeeld: u wilt het familiebedrijf overnemen, of uw bedrijf laten groeien door (grensoverschrijdende) overnames. Een overnametraject vereist een zorgvuldige voorbereiding en duurt doorgaans minimaal 6 tot 12+ maanden. Het overnameproces omvat het uitstippelen of herijken van de (overname) strategie en bijbehorende overnamecriteria, het zoeken en vinden van een of meerdere targets en vervolgens het succesvol uitvoeren van deze transactie.

Bij een overname kunnen onder andere de volgende aspecten een rol spelen: Strategie, cultuur, emotie, waardering & prijs, financiering, onderhandelen, juridisch, fiscaal, erfrecht, due diligence, pensioen & risico’s, IT en milieu.

Het over te nemen bedrijf moet goed bij u en uw onderneming passen en de transactie tegen de juiste prijs en voorwaarden geschieden. Met name de (mis)match tussen de (bedrijfs)culturen wordt vaak onderschat.

Hoe groter de overname des te meer stakeholders kunnen er betrokken zijn: aandeelhouders, bestuurders, management, OR, personeel, klanten, leveranciers, familie, vakbonden, ACM, SER en sectorale toezichthouders. Een ervaren overname adviseur helpt u bij het managen van de gesprekken met de stakeholders.

Naast prijs, voorwaarden en cultuur is een passende overname financiering cruciaal voor een succesvolle deal. Banken vragen steeds meer cash/eigen inbreng maar een goede overname & financieringsadviseur heeft ook ervaring met andere vormen van financiering zoals vendor loans, debt funds, mezzanine financieringen of private equity.

Bij ons kunt u rekenen op de inzet van een groot team toegewijde experts die glashelder met u communiceert. Daarnaast ontzorgen wij u, zodat u uw aandacht kan blijven richten op uw onderneming.

Na de deal is het werk natuurlijk nog niet gedaan en dienen er andere acties ondernomen te worden. Denk hierbij aan zaken zoals een 100 dagen plan, de integratie van de onderneming, indien nodig het vervangen van het management (bijvoorbeeld bij pensioen) of het wijzigen van de strategie.

Neem contact met ons op

Waarom hebben klanten vertrouwen in ons?

  • Een gedegen aanpak en een no-nonsense mentaliteit
  • Onafhankelijk advies
  • Korte lijnen: één van de partners is van begin tot eind uw persoonlijke aanspreekpunt
  • Ownership: wij voelen ons mede-eigenaar van uw vraagstuk
  • Iedere partner heeft meer dan 15 jaar ervaring en kennis van financiering én overnames. Deze combinatie is belangrijk om succesvol te kunnen zijn
  • Zeer groot netwerk, waardoor wij unieke verbindingen voor u kunnen leggen in binnen- en buitenland
  • Samenwerking met ABN AMRO Bank bij overnames in het MKB-segment

Expertise van YES CF

YES Corporate Finance (YES CF) is zeer ervaren in het begeleiden van bedrijfsovernames en heeft gezamenlijk meer dan 100 jaar transactie ervaring.

Wij zijn onder andere actief geweest als overname adviseur, bankier, private equity/venture capital investeerder, interim CFO en controller. Deze rollen zijn vervuld bij ABN AMRO Bank, PwC, Rabobank, ICP Corporate Finance, Capital-C Ventures en VRTwee Corporate Finance.

YES CF heeft een groot netwerk van (internationale) financiers en private equity/venture capital investeerders. Daarnaast hebben wij, o.a. door onze samenwerking met ABN AMRO Bank en ons internationale AICA-netwerk toegang tot een groot en divers netwerk in meer dan 40 landen en dus toegang tot een groot aantal strategische partijen en financiële investeerders.

Dit netwerk, in combinatie met onze sectorkennis en ervaring in het begeleiden van corporate finance vraagstukken, maakt ons tot een specialist in begeleiden van (internationale) bedrijfsovernames.

Neem contact met ons op

Maak kennis met één van onze specialisten.

Arjan Boonekamp

Managing partner

Guido Emanuels

Partner

Enkele voorbeelden van succesvolle overnames

Laméris Ootech

Laméris Ootech

3 juni 2021

Landlane Capital

Landlane Capital

7 mei 2021

Cloudwise

Cloudwise

30 november 2020

Barenbrug

Barenbrug

10 november 2020

Recent nieuws

14 juli 2021

Sectorrapport over de zuivelindustrie

5 juli 2021

Sony Interactive Entertainment neemt Nixxes over

8 juni 2021

Positieve terugblik op deals van AICA in 2020; nieuw lid uit Singapore

3 juni 2021

Management buy-out bij Laméris Ootech