Bedrijf overnemen

Een bedrijf overnemen: een intensief en uitgebreid proces

Er kunnen meerdere reden zijn waarom u een bedrijf wilt overnemen. Bijvoorbeeld: u wilt het familiebedrijf overnemen, of uw bedrijf laten groeien door (grensoverschrijdende) overnames. Een overnametraject vereist een zorgvuldige voorbereiding en duurt doorgaans minimaal 6 tot 12+ maanden. Het overnameproces omvat het uitstippelen of herijken van de (overname) strategie en bijbehorende overnamecriteria, het zoeken en vinden van een of meerdere targets en vervolgens het succesvol uitvoeren van deze transactie.

Bij een overname kunnen onder andere de volgende aspecten een rol spelen: Strategie, cultuur, emotie, waardering & prijs, financiering, onderhandelen, juridisch, fiscaal, erfrecht, due diligence, pensioen & risico’s, IT en milieu.

Het over te nemen bedrijf moet goed bij u en uw onderneming passen en de transactie tegen de juiste prijs en voorwaarden geschieden. Met name de (mis)match tussen de (bedrijfs)culturen wordt vaak onderschat.

Hoe groter de overname des te meer stakeholders kunnen er betrokken zijn: aandeelhouders, bestuurders, management, OR, personeel, klanten, leveranciers, familie, vakbonden, ACM, SER en sectorale toezichthouders. Een ervaren overname adviseur helpt u bij het managen van de gesprekken met de stakeholders.

Naast prijs, voorwaarden en cultuur is een passende overname financiering cruciaal voor een succesvolle deal. Banken vragen steeds meer cash/eigen inbreng maar een goede overname & financieringsadviseur heeft ook ervaring met andere vormen van financiering zoals vendor loans, debt funds, mezzanine financieringen of private equity.

Bij ons kunt u rekenen op de inzet van een groot team toegewijde experts die glashelder met u communiceert. Daarnaast ontzorgen wij u, zodat u uw aandacht kan blijven richten op uw onderneming.

Na de deal is het werk natuurlijk nog niet gedaan en dienen er andere acties ondernomen te worden. Denk hierbij aan zaken zoals een 100 dagen plan, de integratie van de onderneming, indien nodig het vervangen van het management (bijvoorbeeld bij pensioen) of het wijzigen van de strategie.

Neem contact met ons op

Waarom hebben klanten vertrouwen in ons?

  • Een gedegen aanpak en een no-nonsense mentaliteit
  • Onafhankelijk advies
  • Korte lijnen: één van de partners is van begin tot eind uw persoonlijke aanspreekpunt
  • Ownership: wij voelen ons mede-eigenaar van uw vraagstuk
  • Iedere partner heeft meer dan 15 jaar ervaring en kennis van financiering én overnames. Deze combinatie is belangrijk om succesvol te kunnen zijn
  • Zeer groot netwerk, waardoor wij unieke verbindingen voor u kunnen leggen in binnen- en buitenland
  • Samenwerking met ABN AMRO Bank bij overnames in het MKB-segment

Expertise van YES CF

YES Corporate Finance (YES CF) is zeer ervaren in het begeleiden van bedrijfsovernames en heeft gezamenlijk meer dan 100 jaar transactie ervaring.

Wij zijn onder andere actief geweest als overname adviseur, bankier, private equity/venture capital investeerder, interim CFO en controller. Deze rollen zijn vervuld bij ABN AMRO Bank, PwC, Rabobank, ICP Corporate Finance, Capital-C Ventures en VRTwee Corporate Finance.

YES CF heeft een groot netwerk van (internationale) financiers en private equity/venture capital investeerders. Daarnaast hebben wij, o.a. door onze samenwerking met ABN AMRO Bank en ons internationale AICA-netwerk toegang tot een groot en divers netwerk in meer dan 40 landen en dus toegang tot een groot aantal strategische partijen en financiële investeerders.

Dit netwerk, in combinatie met onze sectorkennis en ervaring in het begeleiden van corporate finance vraagstukken, maakt ons tot een specialist in begeleiden van (internationale) bedrijfsovernames.

Neem contact met ons op

Maak kennis met één van onze specialisten.

Arjan Boonekamp

Managing partner

Guido Emanuels

Partner

Enkele voorbeelden van succesvolle overnames

Aqualiner

Aqualiner

8 februari 2024

Arcola (Golden Naturals)

Arcola (Golden Naturals)

7 november 2023

Arcola (Straatweg)

Arcola (Straatweg)

25 oktober 2023

Value Enhancement Partners

Value Enhancement Partners

3 juli 2023

Recent nieuws

8 juli 2024

Sectorrapport Transport & Logistiek

2 juli 2024

Sectorrapport Zakelijke dienstverlening

19 juni 2024

Jaarlijkse Golfdag YES CF

17 mei 2024

Geslaagde internationale partner (AICA) bijeenkomst in Bangkok