Doel van dit artikel: een beter begrip van de verplichte Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) voor het MKB(+)
Inleiding
Als MKB(+)-ondernemer bent u altijd op zoek naar kansen om uw bedrijf te laten groeien en tegelijkertijd wilt u voorbereid zijn op toekomstige uitdagingen. Met de komst van Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) staat u voor een nieuwe uitdaging die onverwacht kan aanvoelen. U vraagt zich misschien af: “Wat betekent dit voor mijn bedrijf?” en “Hoe kan ik hier strategisch op inspelen, zonder dat het mijn dagelijkse bedrijfsvoering verstoort?”. YES Corporate Finance biedt u graag nuttige inzichten om proactief en slim om te gaan met de CSRD.
Wat is de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)?
CSRD is een Europese richtlijn die bedrijven die aan bepaalde voorwaarden voldoen gaat verplichten om uitgebreid te rapporteren over hun milieu- en sociale impact.
CSRD is een belangrijke stap richting het duurzaamheidsbeleid transparanter te maken voor bedrijven in Europa. Deze richtlijn is een uitbreiding van de Non-Financial Reporting Directive (NFRD), die al van toepassing was op grote Europese beursgenoteerde ondernemingen, banken en verzekeraars (organisaties van openbaar belang). In tegenstelling tot de NFRD, vereist de CSRD meer gedetailleerde rapportages, inclusief rapportage over de hele waardeketen van bedrijven. Denk hierbij aan het verschaffen van inzichten in CO2-uitstoot, waar gebruikte grondstoffen vandaan komen en hoe ze zijn vervoerd, en wat de ecologische- en sociale impact is van het bedrijf. Dit betekent dat bedrijven nu niet alleen hun eigen activiteiten, maar ook die van hun toeleveranciers en afnemers moeten rapporteren. Het kan dus gebeuren dat één van uw grotere klanten binnenkort aanklopt om informatie over uw duurzaamheidsinspanningen.
Bent u hier al op voorbereid? Hoe u inspeelt op deze ontwikkelingen, kan het verschil maken tussen een lange-termijn samenwerking met een mooie klant of een gemiste kans.
Tijdlijn van Implementatie
De CSRD heeft niet alleen een bredere reikwijdte dan de NFRD, maar geldt voor veel meer bedrijven. De CSRD geldt al sinds 1 januari 2024 voor bedrijven die ook al aan de NFRD moesten voldoen. De CSRD zal verder de komende jaren stapsgewijs worden uitgerold, waardoor de volgende bedrijven ook rapportage plichtig worden:
- Grote bedrijven (in 2026 rapporteren over boekjaar 2025)
- Beursgenoteerde MKB-ondernemingen (in 2027 rapporteren over boekjaar 2026)
- Bepaalde niet-EU ondernemingen (in 2029 rapporteren over boekjaar 2028)
De Europese Commissie stelt dat een bedrijf ‘groot’ is als aan minimaal twee van de volgende drie voorwaarden wordt voldaan:
– Meer dan 250 werknemers
– Meer dan 50 miljoen euro omzet per jaar
– Meer dan 25 miljoen euro balanstotaal
Wat kunt u verwachten als MKB-ondernemer?
Als uw onderneming niet beursgenoteerd is, is begrijpelijk dat u denkt: “Dit geldt toch niet voor mij?”. Hoewel niet-beursgenoteerde MKB-bedrijven zelf niet rapportage plichtig zijn, zullen grote ketenpartners u wellicht vragen om informatie.
De vraag naar informatie omtrent het duurzaamheidsbeleid van ondernemingen zal alleen maar toenemen. Hoe gaat u hier strategisch mee om? Het vroegtijdig voorbereiden op deze eisen kan niet alleen een operationele uitdaging voorkomen, maar ook kansen creëren om uzelf als duurzame partner te positioneren. Het is daarom nuttig om te begrijpen wat CSRD-rapportages inhouden. Deze rapportages worden opgesteld volgens de European Sustainability Reporting Standards (ESRS), die bedrijven helpen om specifieke duurzaamheidsinformatie, zoals gegevens over vervuiling en arbeidsomstandigheden, te verzamelen. vind u de onderwerpen:
Adviezen vanuit YES Corporate Finance
Om succesvol te voldoen aan de verwachtingen van grotere ketenpartners, is het belangrijk dat MKB-bedrijven tijdig voorbereidingen treffen en waar nodig hulp in te schakelen. Daarom geeft YES Corporate Finance de volgende adviezen aan MKB-ondernemers:
Werk samen met ketenpartners
Samenwerking binnen de waardeketen is cruciaal, wees hierin proactief. Begin met het in kaart brengen van uw toeleveringsketen en zorg dat u de benodigde duurzaamheidsinformatie kunt delen met ketenpartners die rapportage plichtig worden. Bedrijven die hier proactief op inspelen, behouden hun relaties met grotere ketenpartners. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een productiebedrijf van verpakkingsmateriaal dat levert aan een beursgenoteerd voedingsconcern moeten aantonen welke grondstoffen zijn gebruikt en wat de CO2 footprint is van de geleverde materialen.
Maak gebruik van vrijwillige standaarden
Voor MKB-bedrijven komen er eind 2024 vereenvoudigde duurzaamheidsstandaarden. Het vroegtijdig werken met deze standaarden kan uw bedrijf een concurrentievoordeel geven.
Investeer in data-infrastructuur
Het verzamelen van betrouwbare data over de hele waardeketen is essentieel. MKB-bedrijven moeten systemen opzetten om gegevens over onder andere uitstoot en energieverbruik te monitoren. Dit helpt om tijdig te voldoen aan verzoeken van ketenpartners die onder de CSRD moeten rapporteren. Digitalisering speelt hierin een belangrijke rol.
Versterk uw duurzaamheidsstrategie
De CSRD vraagt niet alleen om data, maar ook om een duidelijke duurzaamheidsstrategie. Beoordeel de lange termijn kansen en risico’s en integreer deze in uw bedrijfsstrategie. Dit kan uw bedrijf aantrekkelijker maken voor investeerders/financiers en klanten die veel waarde hechten aan ESG-principes.
Verhoog interne capaciteit
De strengere CSRD-eisen vragen om specifieke kennis op het gebied van duurzaamheid en rapportage. Investeer in opleiding van uw management en werknemers of huur een consultant in om duurzaamheidsdata te verzamelen en te interpreteren.
YES CF heeft goede ervaringen met adviesbureau KplusV, die zich specifiek richt op het strategisch verankeren van duurzaamheid binnen MKB (+) bedrijven. Zij ondersteunt MKB-ondernemers bij het ontwikkelen van een strategisch plan dat duurzaamheid én financiële doelen combineert. Dit traject start met een korte en praktische analyse van de huidige situatie en het vinden van verduurzamingskansen. Vervolgens kan zij adviseren en ondersteunen bij het stellen van prioriteiten en het meten van de voortgang via KPI’s, wat resulteert in een werkbare roadmap. Hiermee worden niet alleen de CSRD-eisen behaald, maar worden ook voordelen zoals lange termijn kostenbesparingen, reputatieverbetering en het aantrekken van jong talent gerealiseerd. Meer weten? Zie de link: Verduurzamen bedrijf | mkb | KplusV.
CSRD in de context van een mogelijke bedrijfsovername (aan- of verkoop)
Bij de waardering van een ondernemingen worden duurzaamheidseisen conform de CSRD-richtlijnen steeds belangrijker. Niet voldoen aan de eisen kan leiden tot een discount op de prijs; het voldoen aan alle vereisten kan leiden tot een premie, mits het de deal slim wordt uitonderhandeld.
Gegeven de zwaardere eisen van duurzaamheidsrapportages wordt het voor meer bedrijven lastiger om (tegen aantrekkelijke voorwaarden) financiering te verkrijgen.
Financiers kijken nu al bij grotere ondernemingen of aan CSRD eisen wordt voldaan en bij het niet voldoen aan deze eisen gelden minder gunstige financieringsvoorwaarden (zoals hogere rente). YES Corporate Finance Partner Vincent Hafkamp legt uit: “Nu ook MKB-ondernemingen binnen de CSRD toets zullen gaan vallen, doen deze ondernemingen er verstandig aan tijdig aan de criteria te voldoen om op deze wijze betere financieringsvoorwaarden te krijgen. Hiermee behoudt u op lange termijn de toegang tot (bancaire) financiering.”
Conclusie
CSRD brengt belangrijke veranderingen met zich mee voor Nederlandse bedrijven. Hoewel niet elk MKB-bedrijf rapportage plichtig wordt, zullen zij wel moeten investeren in systemen, kennis en samenwerking om duurzaamheidsdata effectief te beheren.
Zoekt u naar meer informatie of ondersteuning bij het aantrekken van financiering, of waardering voor een toekomstige verkoop of acquisitie? De ervaren partners van YES Corporate Finance staan voor u klaar.
Arjan Boonekamp – boonekamp@yescf.nl – 06-8127 1573
Vincent Hafkamp – hafkamp@yescf.nl – 06-1139 8307
Meer informatie nodig? Zie de link naar een goede publicatie van de SER – https://www.ser.nl/-/media/ser/downloads/thema/imvo/csrd-en-esrs.pdf