Overnames

Overname Transportbedrijf Jan Dohmen (NL) door Vervaeke (België)

By 8 april 2019oktober 27th, 2022No Comments

 

Frédéric Derumeaux, CEO Vervaeke: “Door de inzet en het professionalisme van YES Corporate Finance hadden wij elke stap van het overnameproces onder controle en hebben wij alles volgens een strakke timing kunnen afwerken.”

v.l.n.r.: Ilmatar Lutje Schipholt (YES CF), Arjan Boonekamp (YES CF), Isabel Degroote (CFO Vervaeke), Frédéric Derumeaux (CEO Vervaeke).

YES Corporate Finance heeft Transports Vervaeke N.V., (“Vervaeke”) uit Zellik (België) succesvol begeleid bij de overname/aankoop van de Beheer-, Transport- en Exploitatiemaatschappij Jan Dohmen B.V. (“Jan Dohmen”). Het huidige management verkoopt haar aandelen en zal aanblijven na de transactie.

Jan Dohmen
Jan Dohmen (www.jandohmenbv.com) is een tankcontainerspecialist opgericht in 1912. Het hoofdkantoor is gevestigd in Herkenbosch, provincie Limburg. De onderneming heeft ca. 70 medewerkers in dienst. De onderneming is een belangrijke Europese transportonderneming en logistieke dienstverlener in vloeibare chemicaliën en gassen (ADR). De onderneming heeft een omzet van circa € 20 mln.

Jan Dohmen staat bekend in de sector om zijn specifieke kennis en ervaring op het gebied van multimodale dienstverlening (o.a. weg-, spoor- zeetransport). Door de overname van Jan Dohmen kan Vervaeke zijn activiteiten uitbreiden naar bestaande en nieuwe klanten met containertransporten via trein en boot. Deze activiteiten en de sterke reputatie vormen de grondslag voor de strategische overname door Vervaeke.

Vervaeke
Vervaeke (www.vervaeke.com) is marktleider in de Benelux in tanktransport binnen de chemische- en petroleumsector (ADR). De onderneming is opgericht in 1935 en gevestigd in Zellik nabij Brussel. De Vervaeke groep groeit na deze overname naar een omzet van meer dan € 140 mln met een wagenpark bestaande uit 750 trekkers, meer dan 1.000 tankopleggers, met 750 tankcontainers en 950 medewerkers.

Vervaeke biedt tanktransport aan vanuit dertien locaties verspreid over de Benelux, Frankrijk en Duitsland en legt zich toe op het leveren van veeleisende logistieke diensten aan de chemische en de petroleumindustrie, hoofdzakelijk via de weg. Een continu proces van technische innovatie en ervaren, goed opgeleide lokale medewerkers staan garant om deze service te waarborgen.

Vervaeke heeft in 2017 internationaal transportbedrijf Van der Lee uit Delft overgenomen. Via deze overname heeft Vervaeke zijn activiteiten verdubbeld en zijn geografische aanwezigheid in het grootste chemische cluster van Europa (Rotterdam, Antwerpen, Ruhrgebied) uitgebreid. YES Corporate Finance was eveneens betrokken bij die transactie in de rol van adviseur van de verkopende partij, zie de link.

Rol YES Corporate Finance

YES Corporate Finance heeft Vervaeke intensief begeleid bij de overname van Jan Dohmen. De volgende zaken zijn met succes uitgevoerd:

  • Gedegen financiële analyse op basis van het door de verkopers verstrekte Informatie Memorandum
  • Het maken van een uitgebreide waardering van de target en advisering over het overname bod inclusief de uitwerking van de juiste dealstructuur
  • Het maken van de biedingsbrief en deze vervolgens gezamenlijk met de advocaat uitonderhandelen tot een intentieovereenkomst (LOI)
  • Het vertalen van de uitkomsten van het boekenonderzoek
  • Opstellen van een Financiering Memorandum voor de overnamefinanciering
  • Het zoeken en selecteren van de meest geschikte financier en uitonderhandelen van de beste voorwaarden voor de financiering met Rabobank
  • Onderhandelen over de transactiedocumentatie tot en met Signing and Closing

Hoogtepunten van de transactie:

  • Jan Dohmen, een belangrijke Europese intermodale logistieke dienstverlener in vloeibare chemicaliën en gassen, is succesvol overgenomen door Vervaeke (België)
  • YES Corporate Finance heeft als M&A adviseur Vervaeke begeleid bij de succesvolle overname van Jan Dohmen, inclusief het arrangeren van de overnamefinanciering verstrekt door Rabobank

De transactie is per 5 april 2019 succesvol afgerond.

Klik hier voor meer voorbeelden van succesvolle transacties.

Meer informatie:

Arjan Boonekamp
Managing Partner
+31 6 8127 1573
boonekamp@yescf.nl

YES Corporate Finance