Artikelen

Sectorrapport Consumer & Retail

By 12 maart 2024No Comments

Geachte relatie, 

YES Corporate Finance (“YES CF”) is een vooraanstaand financieel adviesbureau dat zich toelegt op het verstrekken van advies aan directies en managementteams van private en publieke ondernemingen en aan financiële investeerders met betrekking tot bedrijfsovernames (zowel aan- als verkoop alsmede waarderingsvraagstukken) en financieringsvraagstukken. Wij zijn gespecialiseerd in middelgrote transacties en opereren wereldwijd als lid van AICA, een toonaangevend netwerk van corporate finance adviseurs in 40 landen.  

YES CF is actief in diverse sectoren, waaronder de sector Consumer & Retail. Samen met ons internationale netwerk heeft YES CF een solide staat van dienst in het succesvol afronden van overname- en financieringstransacties in deze sector. Zo werden er in 2023 binnen het AICA-netwerk 35 deals voltooid in de sector Consumer & Retail.

In dit rapport is de Consumer & Retail opgesplitst in vijf subsectoren. Per subsector is er onderzoek gedaan naar verschillende aspecten zoals trends, aantal overnames, transactiemultiples, de meest actieve koper, de verdeling tussen nationale en cross border overnames en de verhouding tussen financiële- en strategische kopers. 

De Consumer & Retail markt in Nederland is een belangrijke en dynamische sector die een breed scala aan producten en diensten omvat. Het omvat zowel fysieke winkels als e-commerce, evenals diverse subsectoren, zoals detailhandel, mode, elektronica, sport & recreatie, eten & drinken, woninginrichting, etc.

Het sectorrapport biedt een grondige analyse van de recente ontwikkelingen en trends binnen de sector Consumer & Retail. Het aantal fysieke winkelvestigingen blijft afnemen, in contrast met de voortdurende groei van het aantal online winkels, alhoewel deze groei wel stagneert de laatste twee jaar. In 2023 overtrof het aantal online winkels voor het eerst het aantal fysieke vestigingen in Nederland, wat een belangrijke mijlpaal markeert in het evoluerende landschap van de detailhandel. Relevante trends en ontwikkelingen worden uitgebreid behandeld in ons rapport, waaronder:

Een afname van het consumentenvertrouwen, o.a. door externe factoren zoals geopolitieke spanningen en inflatie. Desondanks blijven ondernemingen in de detailhandel groeien, voornamelijk gedreven door prijsverhogingen in plaats van volumegroei;

Technologische vooruitgang die de consumenten- en retailsector met opvallende innovaties en kansen transformeert. Technologische vooruitgang, met name op het gebied van kunstmatige intelligentie, speelt een steeds prominentere rol in de sector, waardoor bedrijven kunnen profiteren van verbeterd voorraadbeheer, gepersonaliseerde marketing en efficiëntere operationele processen;

Duurzaamheid en omnichannel strategieën die steeds belangrijker worden, aangezien consumenten een groeiende voorkeur tonen voor duurzame producten en naadloze winkelervaringen via verschillende kanalen.

De financiële data werpt een helder licht op de prestaties en trends binnen diverse subsectoren zoals Food & Beverage, Non-Food, Sport & Leisure, en Health & Appearance. Deze gegevens laten opvallende variaties in EBITDA-multiples zien tussen strategische kopers en financiële investeerders, waardoor waardevol inzicht ontstaat in de diverse benaderingen en waarderingscriteria die ten grondslag liggen aan overnamebeslissingen.

Voor een scala aan andere ontwikkelen en trends in de sector nodigen wij u uit om de het volledige sectorrapport te lezen.

Het sectorrapport van YES Corporate Finance biedt bedrijven en geïnteresseerden inzicht in de complexe dynamiek van de sector Consumer & Retail, en benadrukt het belang van wendbaarheid en aanpassingsvermogen om succesvol te opereren in deze snel evoluerende markt.

Indien u verdere toelichting wenst of ondersteuning zoekt bij mogelijke transacties, staan wij klaar voor een persoonlijk gesprek. U kunt ons rechtstreeks benaderen via e-mail of telefonisch, zoals vermeld op de laatste pagina, of voor meer informatie kunt u terecht op onze website: https://yescf.nl/consumer-retail/

Sector Consumer & Retail rapport:

Download

Met vriendelijke groet,

Het Consumer & Retail team van YES Corporate Finance 

Managing Partner

Guido Emanuels

Guido Emanuels (1966) is partner bij YES Corporate Finance. Guido heeft meer dan 25 jaar ervaring in M&A en financiële advisering. Hij heeft een achtergrond van 27 jaar binnen PwC en is sinds 2018 zelfstandig CF adviseur. Als CF adviseur heeft Guido aan meer dan 50 (inter)nationale transacties leiding gegeven of is hij daar nauw bij betrokken geweest. Hij heeft specifieke sector ervaring in agri-food, business services, bouw & constructie en startups, met een duidelijke focus op familiebedrijven en DGA’s.
Associate Director

Eric Koelmans

Eric Koelmans (1994) is in 2019 begonnen als analist bij YES Corporate Finance. Hij heeft zijn Bachelor Economie en Bedrijfskunde met specialisatie Financiering & Organisatie behaald aan de Universiteit van Amsterdam. Aansluitend heeft hij een Master Corporate Finance afgerond. Eric heeft ervaring opgedaan tijdens een stage bij YES Corporate Finance na het behalen van zijn Bachelor in 2018.
Associate

Hidde Schipper

Hidde Schipper (1996) is in september 2020 begonnen als junior analist bij YES Corporate Finance. Sinds januari 2024 is Hidde actief als associate. Hij heeft een Bachelor Economie & Bedrijfskunde en een Master Quantitative Finance afgerond aan de Universiteit van Amsterdam. Voorafgaand aan zijn studie heeft Hidde een halfjaar in Cambridge een taalcursus Engels gevolgd. Tijdens zijn studie heeft hij internationale ervaring opgedaan tijdens een uitwisselingsprogramma met McMaster University in Hamilton, Canada.
Junior Analist

Bonne Bosland

Bonne Bosland (2002) is in september 2023 begonnen als stagiair bij YES Corporate Finance. Hij heeft in juli 2023 zijn bachelor Economie en Bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam afgerond. Binnen zijn studie heeft hij als major Financial Economics gevolgd. Voordat hij begon met studeren heeft hij tweetalig onderwijs gevolgd in Zeist. In zijn vrije tijd loopt hij graag hard en padelt hij.
Recente deals
AIMLAND TECHNOLOGIES

AIMLAND TECHNOLOGIES

30 april 2024

Van de Water Seafood

Van de Water Seafood

18 april 2024

A1 Electronics

A1 Electronics

27 maart 2024

Schotpoort Logistics

Schotpoort Logistics

23 februari 2024