Artikelen

Sectorrapport Transport & Logistiek

By 8 juli 2024No Comments

Geachte relatie,

In dit rapport is de Transport & Logistiek sector verdeeld in zes subsectoren, met een specifieke focus op de analyse van de subsector wegtransport en de Nederlandse Transport & Logistiek sector in zijn geheel. Het onderzoek richt zich op diverse aspecten, waaronder markttrends, overname-activiteit, transactiemultiples en de meest actieve kopers.

Het sectorrapport biedt een analyse van de recente ontwikkelingen en trends binnen de sector Transport & Logistiek. De sector heeft een omvang van ca. €104 miljard, wat 4,5% van de Nederlandse economie vertegenwoordigt, en telt bijna 60 duizend bedrijven met ongeveer 574,5 duizend werknemers.

In 2023 heeft de sector een daling in volume (-3,0%) en omzet gezien, voornamelijk door uitdagingen zoals personeelstekorten en een afnemende vraag door economische verslechtering. Echter, 2024 wordt verwacht een jaar van herstel te zijn, met bescheiden volumestijgingen volgens prognoses van ING en ABN AMRO. Toch blijven toenemende loonkosten en andere financiële uitdagingen een rol spelen.

Een aantal belangrijke trends en ontwikkelingen die in het rapport worden behandeld zijn onder meer:

  • Duurzaamheid: Het belang van duurzaamheid blijft toenemen, met steeds complexere regels en voorschriften. Bijvoorbeeld, de CSRD verplicht bedrijven om de emissie van hun volledige logistieke keten te rapporteren. Daarnaast worden zero-emissiezones in grote steden ingevoerd
  • Technologische vooruitgang: Digitalisering speelt een cruciale rol, met innovaties zoals AI in WMS- en TMS-systemen en de implementatie van real-time tracking en beveiliging van digitale infrastructuur
  • Arbeidsmarkt: Een structureel tekort aan logistiek en technisch personeel blijft een grote uitdaging, verergerd door een vergrijzende beroepsbevolking. 31% van de T&L-werknemers is 55+ en 47% van de T&L-werkgevers ziet personeelstekort als een belemmering
  • Macro-economische factoren: Geopolitieke en economische onzekerheden blijven een sterke invloed hebben op internationale supply chains

De M&A-activiteiten in de sector T&L zijn ook uitgebreid geanalyseerd. De afgelopen jaren zijn er veel overnames geweest, met variërende transactiemultiples. In 2023 en 2024 vonden vele opmerkelijke overnames plaats binnen het goederenwegvervoer en de logistieke dienstverlening.

Voor meer achtergronden en trends in de sector nodigen wij u uit om het volledige sectorrapport te lezen (zie de downloadknop hieronder).

Het sectorrapport van YES Corporate Finance biedt bedrijven en geïnteresseerden inzicht in de complexe dynamiek van de sector Transport & Logistiek, en benadrukt het belang van wendbaarheid en aanpassingsvermogen om succesvol te opereren in deze snel evoluerende markt.

Indien u verdere toelichting wenst of ondersteuning zoekt bij mogelijke transacties, staan wij klaar voor een persoonlijk gesprek. U kunt ons rechtstreeks benaderen via e-mail (welkom@yescf.nl) of telefonisch, zoals vermeld op de laatste pagina, of voor meer informatie kunt u terecht op onze website: https://yescf.nl/transport-logistiek/

Sector Transport & Logistiek rapport:

Download

Met vriendelijke groet,

Het T&L team van YES Corporate Finance 

Managing Partner

Arjan Boonekamp

Arjan Boonekamp (1970) is managing partner bij YES Corporate Finance en heeft meer dan 20 jaar corporate finance ervaring, waaronder ruime ervaring met de verkoop van MKB-bedrijven, fusies & overnames en (groei)financiering. Arjan is een ervaren dealmaker in de Mid Market.
Associate Director

Eric Koelmans

Eric Koelmans (1994) is in 2019 begonnen als analist bij YES Corporate Finance. Hij heeft zijn Bachelor Economie en Bedrijfskunde met specialisatie Financiering & Organisatie behaald aan de Universiteit van Amsterdam. Aansluitend heeft hij een Master Corporate Finance afgerond. Eric heeft ervaring opgedaan tijdens een stage bij YES Corporate Finance na het behalen van zijn Bachelor in 2018.
Analist

Maaike Hoogerwerf

Maaike Hoogerwerf (2000) is in april 2023 begonnen als analist bij YES Corporate Finance in Rotterdam. Zij heeft haar Bachelor in International Business and Management afgerond, gevolgd door een Master in Financial Management aan Nyenrode Business Universiteit. Naast verschillende stages in zowel Nederland als in Los Angeles, heeft Maaike naast haar studie vijf jaar lang gewerkt als financieel medewerker bij een elektrotechnische groothandel.
Analist

Luuk van Leeuwen

Luuk van Leeuwen (1998) is in maart 2024 gestart als junior analist bij YES Corporate Finance. Hij heeft een dubbele bachelor behaald in Bedrijfskunde en Fiscaal Recht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, gevolgd door een MSc in Finance aan Tilburg University. Tijdens zijn studie heeft Luuk werkstudentschappen voltooid bij BDO Accountants & Belastingadviseurs en Advance Tax Compliance.
Recente deals
AIMLAND TECHNOLOGIES

AIMLAND TECHNOLOGIES

30 april 2024

Van de Water Seafood

Van de Water Seafood

18 april 2024

A1 Electronics

A1 Electronics

27 maart 2024

Schotpoort Logistics

Schotpoort Logistics

23 februari 2024