OvernamesBedrijfswaardering

Uniphar plc neemt BModesto over

By 29 november 2022december 13th, 2023No Comments

Dit is een belangrijke overname voor Uniphar, waardoor het producttoegangsaanbod in Europa en daarbuiten wordt versterkt."

Ger RabbetteCEO Uniphar

YES Corporate Finance (YES CF) heeft samen met Capnua Corporate Finance (de Ierse AICA-partner van YES CF) Uniphar geadviseerd bij de 100% overname van BModesto.

De internationale farmaceutische groothandel BModesto uit Lelystad komt in handen van het Ierse concern Uniphar. Uniphar heeft het bedrijf met 180 werknemers gekocht voor circa € 75 mln. Met de overname van BModesto wil het Ierse beursgenoteerde bedrijf zijn positie op de continentale Europese markt versterken.

Over Uniphar

Uniphar is een veelzijdig internationaal bedrijf dat geïntegreerde diensten levert aan meer dan 200 multinationale farmaceutische en medische technologiefabrikanten. Het verstrekt medicijnen en verleent diensten aan zo’n 200 grote farmaconcerns en producenten van medische technologie. Het Ierse gezondheidsconcern heeft wereldwijd meer dan 2.900 werknemers en is actief in Ierland, V.K., Benelux, Nordics, Duitsland, Zwitserland en de V.S. In 2021 genereerde Uniphar een omzet van € 1,9 miljard, een brutomarge van € 274,5 mln en een EBITDA van € 86,5 mln. www.uniphar.ie/static/about-us/who-we-are

Het Ierse Uniphar was de afgelopen jaren zeer actief op de overnamemarkt en acquireerde bedrijven en sectorgenoten in onder meer Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en de Verenigde Staten.

Over BModesto

Het in 2014 door Michael Hendriks opgerichte BModesto is gespecialiseerd in parallelle import van medicijnen en medische hulpmiddelen. Parallelimport is het inkopen van geneesmiddelen in landen waar de tarieven op dat moment lager zijn dan in Nederland. De farmaceutische groothandel uit Lelystad levert de medicijnen en medische hulpmiddelen aan apotheken, poliklinische apotheken en ziekenhuizen. https://www.bmodesto.com/

Prijs

Van de € 75 mln die Uniphar betaalt voor BModesto uit Lelystad wordt € 51 mln vooruitbetaald; het overige deel is afhankelijk van toekomstige prestaties. BModesto boekte vorig jaar een winst van € 4,7 mln op een omzet van € 219,2 mln. BModesto behaalde in 2021 een brutobedrijfsresultaat van € 7,7 mln.

Kom in contact met het dealteam

Partner

Guido Emanuels

Guido Emanuels (1966) is partner bij YES Corporate Finance. Guido heeft meer dan 25 jaar ervaring in M&A en financiële advisering. Hij heeft een achtergrond van 27 jaar binnen PwC en is sinds 2018 zelfstandig CF adviseur. Als CF adviseur heeft Guido aan meer dan 50 (inter)nationale transacties leiding gegeven of is hij daar nauw bij betrokken geweest. Hij heeft specifieke sector ervaring in agri-food, business services, bouw & constructie en startups, met een duidelijke focus op familiebedrijven en DGA's.

Contact
M: +31 6 2024 0533
E: emanuels@yescf.nl

Partner

Arjan Boonekamp

Arjan Boonekamp (1970) is managing partner bij YES Corporate Finance en heeft meer dan 20 jaar corporate finance ervaring, waaronder ruime ervaring met de verkoop van MKB-bedrijven, fusies & overnames en (groei)financiering. Arjan is een ervaren dealmaker in de Mid Market.

Contact
M: +31 6 8127 1573
E: boonekamp@yescf.nl

Analyst

Hidde Schipper

Hidde Schipper (1996) is in september 2020 begonnen als junior analist bij YES Corporate Finance. Sinds februari 2021 is Hidde actief als analist. Hij heeft een Bachelor Economie & Bedrijfskunde en een Master Quantitative Finance afgerond aan de Universiteit van Amsterdam. Voorafgaand aan zijn studie heeft Hidde een halfjaar in Cambridge een taalcursus Engels gevolgd. Tijdens zijn studie heeft hij internationale ervaring opgedaan tijdens een uitwisselingsprogramma met McMaster University in Hamilton, Canada.

Contact
M: +31 6 2869 8890
E: schipper@yescf.nl