Overnames

Verkoop meerderheidsbelang 4Dental aan Curaeos

By 29 juni 2018december 11th, 2023No Comments

“YES Corporate Finance verstaat de kunst om een ondernemer en de onderneming succesvol te begeleiden in het proces van een verkoop en daarbij rekening te houden met de cultuur van een onderneming”

v.l.n.r.: Selma Baouch (AKD), Marcel van den Burg (4Dental), Arjan Boonekamp (YES CF), Lars van der Veen (YES CF), Erik van Stek (Star International Investment Group), Bouwe Bölger (4Dental).

YES Corporate Finance heeft de aandeelhouders van 4Dental Holding N.V. (“4Dental”) uit Arnhem succesvol begeleid bij de verkoop van een meerderheidsaandeel aan Curaeos B.V. (“Curaeos”).

4Dental
4Dental Tandtechniek is opgericht in 2005, na de fusie van vier gerenommeerde tandtechnische laboratoria. Momenteel heeft de onderneming vestigingen in 18 steden in Nederland en -via een deelneming- 9 steden in Thailand. Een van de bedrijven van 4Dental werd al in 1912 opgericht. De organisatie levert tandtechnische hulpmiddelen en oplossingen op maat, zoals dienstverlening in de praktijk en de digitale workflow bij o.a. de implantologie. Producten zijn onder andere kronen, bruggen, protheses (kunstgebitten) en anti snurk beugels die verkocht worden aan o.a. tandartsen, orthodontisten en kaakchirurgen. Ook biedt 4Dental met moderne CAD/CAM technieken een breed scala aan tandtechnische producten. 4Dental heeft ca. 300 medewerkers in Nederland en haar deelneming heeft meer dan 700 medewerkers in onder andere Thailand. Kijk voor meer informatie over 4Dental op www.4dental.nl

4Dental is na de fusie in 2005 uitgebouwd tot een top 3 speler in Nederland. Bovendien is haar deelneming de marktleider in Thailand met het grootste laboratorium van Zuidoost-Azië. Het is een succesvolle en winstgevende onderneming met een gecombineerde (Nederland en Thailand) omzet van circa € 30 mln. De 9 aandeelhouders en een familie-investeerder hebben YES Corporate Finance gevraagd de verkoop te begeleiden. De meeste aandeelhouders behouden een minderheidsbelang in 4Dental.

Curaeos
Curaeos is de holding van een snelgroeiend dentaal platform met een breed scala aan activiteiten in Nederland, België, Denemarken, Duitsland en Italië. De organisatie is de grootste dentale speler in Europa en opereert onder diverse merken op basis van een uniek verticaal geïntegreerd businessmodel. Een sterk team van professionals in alle disciplines ondersteunt de lokale activiteiten, waardoor verdere professionalisering en groei mogelijk worden gemaakt. Het Zweedse investeringsfonds EQT ondersteunt Curaeos in de realisatie van de Europese expansie met haar expertise en een internationaal netwerk. Kijk voor meer informatie over DentConnect (werkmaatschappij van Curaeos) op www.dentconnect.eu

Rol YES Corporate Finance
YES Corporate Finance heeft 4Dental intensief begeleid en geadviseerd in een competitief verkoopproces. YES Corporate Finance heeft de volgende zaken met succes uitgevoerd:

  • De voorbereidingen op het verkoopproces
  • Het opstellen van het informatie memorandum
  • Het zoeken van een passende koper in binnen- of buitenland
  • Het analyseren van de biedingen en selecteren van de koper
  • Het uitwerken van de dealstructuur en waardering
  • Het voeren van de onderhandelingen over verkoopprijs & bijbehorende voorwaarden inclusief de transactiedocumentatie

Wij hebben plezierig samengewerkt met Smart Transactions (o.a. Vendor Assist en begeleider van het boekenonderzoek) en AKD (juridische adviseur).

Bouwe Bölger (CEO 4Dental):
“Een intensieve en leerzame periode waarbij de professionele begeleiding van YES Corporate Finance en goed teamwork tussen YES en de andere adviseurs heeft geresulteerd in een succesvolle verkoop.”

Marcel van den Burg (Directeur en aandeelhouder 4Dental):
“Als ondernemer en directeur van een bedrijf dat al heel lang actief is, en waar jezelf de onderneming en branche heel goed kent, kan men denken zelf het beste de verkoop te kunnen begeleiden. Gaandeweg is mijn ervaring dat dit een misvatting is. De samenwerking met YES Corporate Finance was intensief, soms confronterend maar bovenal prettig en constructief. De meeste ondernemers zullen beperkte ervaring en kennis hebben bij een verkoopproces en anderzijds toch de neiging hebben zelf in controle te willen zijn. YES verstaat de kunst om een ondernemer en de onderneming succesvol te begeleiden in het proces van een verkoop en daarbij rekening te houden met de cultuur van een onderneming alsmede alle bedrijfseconomische, sociale en emotionele aspecten.”

Erik van Stek (Familie-investeerder en verkoper):
“Om een aantal redenen was dit best een complexe transactie. Door YES Corporate Finance te betrekken vanaf het moment dat de aandeelhouders de mogelijkheid van een verkoop serieus gingen verkennen, zijn we erin geslaagd om het bedrijf ‘verkoopklaar’ te maken. Dat betekent onder meer dat de aandeelhoudersstructuur met een groot aantal dochterbedrijven ruim van tevoren eenvoudiger is gemaakt. Ook is er, mede door de input van YES Corporate Finance, veel moeite gedaan om de strategische meerwaarde van het dochterbedrijf in Thailand goed in kaart te brengen en te optimaliseren. Ik kijk terug op een samenwerking die zowel in professioneel als in persoonlijk opzicht erg goed is verlopen.”

Hoogtepunten van de transactie:

  • 4Dental, een top 3 speler in de Nederlandse markt voor tandtechniek (productie van o.a. kronen, bruggen en protheses die verkocht worden aan tandartsen), is succesvol verkocht aan Curaeos. De meeste aandeelhouders behouden een minderheidsbelang in 4Dental
  • Curaeos is een grote en snelgroeiende onderneming en dentaal platform met een breed scala aan activiteiten in Nederland, België, Denemarken, Duitsland en Italië. De onderneming wordt ondersteund door de Zweedse investeerder EQT
  • Een groep van 9 aandeelhouders en een familie investeerder verkopen een deel van hun aandelen in 4Dental, waarmee de continuïteit van een ca. 100 jarig bedrijf en 300 werknemers in Nederland en 700 werknemers in Thailand wordt gewaarborgd
  • YES Corporate Finance heeft als M&A adviseur de aandeelhouders van 4Dental en de onderneming begeleid bij deze succesvolle transactie

De transactie is per 17 juli 2018 succesvol afgerond.

Klik hier voor meer voorbeelden van succesvolle transacties.

Meer informatie:

Arjan Boonekamp
Partner
+31 6 8127 1573
boonekamp@yescf.nl

YES Corporate Finance